With a lot of help from our friends

Toegegeven, aan ‘vriendelijke‘ darmbacteriën hebben John Lennon en Paul McCartny vast niet gedacht, toen ze in 1967 hun vrijwel gelijknamige nummer schreven. Wanneer ze destijds zoveel over de indrukwekkende betekenis van de darmflora hadden geweten, waren ze er beslist gelijk verliefd op geworden.

Ca.100 biljoen in de darm levende bacteriën zijn dag-in, dag-uit bezig onze voeding te splitsen, energie te leveren, toxines onschadelijk te maken en ons immuunsysteem te ‘trainen’. We kunnen hen ondersteunen, door ons suikeraandeel in de voeding te reduceren en het aandeel aan oplosbare vezels zoals oligosachariden, pectine en inuline (in aardperen, witlof en schorseneren) te verhogen. Deze onverteerbare voedingsbestanddelen worden prebiotica genoemd en zijn een feestmaal voor onze vriendelijke darmbewoners. Uit oplosbare vezels, die door de dikkedarmflora gefermenteerd worden, ontstaan korte keten vetzuren zoals boterzuur. Hun zouten (butyraten) dienen de gewenste ‘goede’ bacteriën als energiebron, laten hen groeien en gedijen en voorkomen op deze manier een  kolonisatie door ongewenste bacteriën.

Onze tip: gebruikt u eens aardperen i.p.v. aardappels of schorseneren i.p.v. asperges,  uw vriendjes in de darm zullen u dankbaar zijn!.

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF!